yttergryta.no

Velkommen til nettstedet for Ytre Grytøy. Vi håper det kan være til nytte og glede for oss som bor på Ytre Grytøy, dere som har bodd her en gang, dere som tenker på å flytte hit og alle dere andre som av en eller annen grunn har tilknytning til Ytre Grytøy. Kanskje kan nettstedet også vekke nysjerrigheten hos andre Grytværinger og hos eventuelle "tilfeldig forbipasserende".

Nettstedet yttergryta.no er i stor grad et idealistisk prosjekt. Derfor er det svært kjærkomment å få inn bidrag fra dere som er innom sidene av og til. Ikke nøl med å sende e-post hvis du har noe på hjertet!

Send tekst som e-post til: Har du problemer med å sende bilder, er det bare å ta kontakt og spørre.

Se forøvrig i gjesteboka for innkomne hilsener og kommentarer.

Stengt veg

Fylkesveg 15 mellom Dale og Alvestad er Norges mest stengte veg som følge av ras eller rasfare. Inntil den blir sikret, må vi klare oss med alternative skyssruter når vegen er stengt. Vegvesenet har egne vegmeldinger.

Komme på besøk?

Under menyen veiviser finner du kart , ruteopplysninger, oversikt over bedrifter, lag og foreninger, mm.

Flytte hit?

Har du en drøm om å flytte ut fra trengselen? Ytre Grytøy har en fantastisk natur og et trygt og godt oppvekstmiljø for barna. Ta kontakt med Marte Østmoe som er leder for Tilflyttingsutvalget, dersom du ønsker nærmere informasjon om muligheter for bolig etc.

Dagens bilde

Med ujamne mellomrom legger vi inn dagsferske bilder fra Ytre Grytøy. Disse ligger samlet i et eget billedgalleri. Du har sikkert allerede sett dem til høyre på siden her. Klikker du på overskriften Dagens bilde, kommer du til "billedarkivet".

Nettsidene tilhører Ytre Grytøy Velforening.
Pål Mikkelsen er webredaktør. Send gjerne kommentarer til

Sjømannsmisjon i over 100 år

Én gang i måneden samles en gjeng med driftige damer i ei stue på Alvestad eller Grøtavær. Det er "Alvestad og Grøtavær Kvinneforening for Indre Sjømannsmisjon", - intet mindre. Sist mandag var de samlet hos Johanna Lind på Grøtavær, ikke så mange som vanlig, både på grunn av sykdomsforfall og en iskald sno fra sørøst som gjorde det hustrig å ferdes langs vegene, men mange nok til å avholde et nytt tradisjonelt møte i "Messjon" som foreningen av og til benevnes lokalt.

Foreninga ble stiftet for over hundre år siden, og hadde vært i gang i noen år før kretsforeninga for Troms ble stiftet. Stiftelsesåret kjenner man dessverre ikke helt nøyaktig for man har ikke funnet noen protokoll fra stiftelsen, selv om en slik sikkert finnes, kanskje bortgjemt på et loft et sted. Da Norsk Misjonsselskap for 4-5 år siden rundet 125 år, var det imidlertid sagt at denne foreningen var litt yngre. Derfor er man nokså sikker på at den i alle fall er over 100 år.

Ingeborg Nygård forteller at hun kan huske at hun som barn barn var med mora på foreningsmøter og at stuene var fulle av folk.
- Det var så trangt at det ikke var plass ved bordene, og folk hadde kaffikoppene i fanget. Det var for mange til at bare den som var vert for møtet laget mat, så vi bar mat med oss hjemmefra, og det syntes jeg var tungt mange ganger, sier Ingeborg.

Også Anna Jørgensen husker at oppmøtet var stort.
- På et møte hos Anna Sofie var det en gang så trangt at noen måtte sitte på dørstokken!

Ingeborg Nygård er i dag leder i foreningen, og Johanna Olsen er kasserer. På hvert møte går misjonsbøssa rundt. Misjonspengene sendes til kretskontoret i Tromsø. Handarbeid har damene med seg på alle møtene. Ferdige handarbeid, lester, sjyvotter og annet, blir også sendt til kretslaget i Tromsø, som varer til salg på den årlige "Nord-Norsk Julemesse". I år kom det visstnok inn 140 000 kr. på denne messa.

Sjømannsmisjonen bruker pengene bl.a. til å drive fiskerheimene som bærer navnet "Havly". I tillegg har de båten "Elieser 6", og, som nummeret i navnet tilsier, er den sjette båten til Sjømannsmisjonen.
- Det var "som å komme heim" å komme inn på feskarheimen, pleide mannfolkan som var borte på fiske å si, forteller Johanna Olsen. Ingeborg Nygård husker også at hennes far sa at det var så godt å komme inn på feskarheimen. - Dere må bare arbeide for sjømannsmisjonen, for den er så god å ha, pleide han å si.

"Elieser" hadde tidligere sykestue ombord og var på Finnmarka, i Lofoten og på Vestlandet under sesongfiskeriene. Det var mange fiskere fra Grøtavær og Alvestad som måtte benytte seg av syketjenestene til "Elieser" under fiske.

Et møte i foreningen starter med å synge en sang fra Fellessangboka "Syng for Herren", ei sangbok utgitt av flere misjonsselskap i samarbeid. Så er det andaktsstund, og deretter opplesing av et stykke, enten fra medlemsbladet "Trygg Havn" som er medlemsbladet til Indre Sjømannsmisjon og kommer ut med 12 nummer i året, eller fra ei passende bok.
- I det siste har vi lest fra boka "Vennlighetens språk slipper du å oversette" av Ivar Ruud, sier Ingeborg.

Etter opplesningen synges flere sanger, og det er gjerne noen som spiller orgel eller gitar til sangen. Kaffe og mat serveres underveis, og både strikketøy og praten går livlig rundt bordet. Møtene varer vanligvis fra 16.30 til 19.00.

- Før i tiden hadde vi egne basarer, sier Johanna Lind, - men ikke nå lenger. - Husker du ennå oppskriften på sviskegrøten vi pleide å servere, Ingeborg?

Oppskriften er ikke glemt. Slik lager man 25-30 posjoner sviskegrøt:

8 pakker svisker kokes godt i ca. 8 liter vann. 1kg sukker blandes i, og det lages jevning av 1/2 kg potetmel som has i til slutt under omrøring. Sviskegrøten serveres med sukker og fløtemelk. Sviskegrøt var populær og ble solgt på alle basarene.

Hvor mange sjyvotter og lester som er eksportert til Tromsø fra misjonsdamene på Alvestad og Grøtavær finnes det vel ikke tall på. Hadde man hatt dem alle i ei stue, hadde nok stua blitt full...


Johanna Lind (dagens vertinne), Ingeborg Nygård og Johanna Olsen.


Anna Jørgensen og Margrethe Nermark


Bundingen er nesten ferdig. Sjyvotta?


Kake og kaffe hører med på foreningens møter-