yttergryta.no

Velkommen til nettstedet for Ytre Grytøy. Vi håper det kan være til nytte og glede for oss som bor på Ytre Grytøy, dere som har bodd her en gang, dere som tenker på å flytte hit og alle dere andre som av en eller annen grunn har tilknytning til Ytre Grytøy. Kanskje kan nettstedet også vekke nysjerrigheten hos andre Grytværinger og hos eventuelle "tilfeldig forbipasserende".

Nettstedet yttergryta.no er i stor grad et idealistisk prosjekt. Derfor er det svært kjærkomment å få inn bidrag fra dere som er innom sidene av og til. Ikke nøl med å sende e-post hvis du har noe på hjertet!

Send tekst som e-post til: Har du problemer med å sende bilder, er det bare å ta kontakt og spørre.

Se forøvrig i gjesteboka for innkomne hilsener og kommentarer.

Stengt veg

Fylkesveg 15 mellom Dale og Alvestad er Norges mest stengte veg som følge av ras eller rasfare. Inntil den blir sikret, må vi klare oss med alternative skyssruter når vegen er stengt. Vegvesenet har egne vegmeldinger.

Komme på besøk?

Under menyen veiviser finner du kart , ruteopplysninger, oversikt over bedrifter, lag og foreninger, mm.

Flytte hit?

Har du en drøm om å flytte ut fra trengselen? Ytre Grytøy har en fantastisk natur og et trygt og godt oppvekstmiljø for barna. Ta kontakt med Marte Østmoe som er leder for Tilflyttingsutvalget, dersom du ønsker nærmere informasjon om muligheter for bolig etc.

Dagens bilde

Med ujamne mellomrom legger vi inn dagsferske bilder fra Ytre Grytøy. Disse ligger samlet i et eget billedgalleri. Du har sikkert allerede sett dem til høyre på siden her. Klikker du på overskriften Dagens bilde, kommer du til "billedarkivet".

Nettsidene tilhører Ytre Grytøy Velforening.
Pål Mikkelsen er webredaktør. Send gjerne kommentarer til

En påskeskitur

Når dette skrives er påsken 2003 snart over. På TV og radio har vi hørt at det har vært et fantastisk påskevær "i allefall i Sør-Norge". Bare for å ha det sagt: Vi har hatt et fantastisk påskevær i Nord-Norge også - i allefall på Grytøya, og det er tross alt midt i Nord-Norge.

Påske og ski hører sammen, og mange har tatt skiene under armen og ruslet oppover i terrenget for å finne snø. For de av dere som utnyttet den seine påsken og det gode været til bare å rake løv i hagen, male hus, pusse båt eller kjøre til Sverige, legger vi ut noen bilder fra en helt almindelig tur til Bumarka og over Jamnfjellet, palmesøndag for én uke siden. For å sitére noen av ungene som var med: Dette er bedre enn Barne-TV!

Enkelte av bildene finnes også i større format, noe som går fram av teksten.


Parkering i Dalegården.


Et stykke opp i Storvassknausen gjør man lurt i å snu seg et øyeblikk. Så har man Dale, Toppsundet og Elgsnes godt parkert på netthinna før man entrer Bumarka (se bildet i større format).


Ovenfor plantefeltet er snølaget tykkere, og det er bare å spenne på seg skiene. Kort stigning igjen før Bumarka!


Oppe i Bumarka bar det raskt avgårde med én av guttene opp nærmeste bakke for å kjøre telemark. Han havnet på Grønnebakkan til slutt. Trollvasstindan i bakgrunnen.


Etter kaffekok og solslikking i Ørnåsen er det på tide å mote seg opp til en Jamnfjelltur. Ragni Olssøn er klar.


Litlevatnet og Tusselia


Vel gjennom skaret før Knipenborg åpner det seg et panorama nordover med Kvernsundet og Bjarkøya i front og Senjafjellene bakenfor. Marenius synes dette er klart bedre enn Barne-TV! (se bildet i større format).


Alle som har gått over Jamnfjellet lengter etter å se denne "nunataken" stikke opp i synsranden. Det er Nona, Grytøyas høyeste fjell, 1012 m.o.h. Da vet man at stigningen avtar og Jamnfjellets runde rygg snart skal gi hardt prøvede lårmuskler velfortjent restitusjon siste slake strekket mot Klevvensteinen, - pausesteinen framfor noen her i verden (se bildet i større format).


Framme ved Klevvensteinen. Her var det folk fra før! GIUL har lagt ut bok i en postkasse her, men denne var dessverre så våt at det var vanskelig å få skrevet inn noen navn. Nuvel. Utsikten og benas hvile er nå likevel det viktigste. I bakgrunnen skimter vi Storgalten som er Grytøyas nest høyeste fjell med sine 987 m.o.h..


Nona er mektig sett fra Klevvensteinen. En vakker, sagtakket pyramide av et fjell. Yndet som turmål om sommeren (og sikkert også om vinteren for de som har utstyr og kompetanse til slikt). Grytøyas høyeste, 1012 m.o.h..


Noralf Leitring på Klevvensteinen.


Bumarkfjellene sett fra Klevvensteinen på Jamnfjellet. Trollvasstindan og Flyndertind til venstre, så Hatten og Store Tussen (større format).


Nedkjøring fra Jamnfjellet mot Dalsdalen. Oskar har funnet hockeystillingen og lar glien gjøre resten. For de som er rimelig stødig på skiene, er nedkjøringen fra Jamnfjellet alltid en stor opplevelse. 3-4 km utforkjøring med selvvalgt vanskelighetsgrad. Det kjennes i muskulaturen etterpå!


Det er sjeldent med så lite snø i Dalsdalen i påsken som det har vært i år. Løypetraséen var alt annet enn rettlinjet innerst i dalen. "Trossesteinen" sin velkjente siluett møter oss ved 1. vatnet.


Innerste hytta i Dalsdalen.


På Høgebakkan åpner landskapet seg igjen og Dale ligger under oss. Andfjorden er speilblank denne dagen og det er bare å nyte stemningen mens man rusler ned det siste stykket til bygds (større format). Påskeskituren ble vellykket i år!