yttergryta.no

Velkommen til nettstedet for Ytre Grytøy. Vi håper det kan være til nytte og glede for oss som bor på Ytre Grytøy, dere som har bodd her en gang, dere som tenker på å flytte hit og alle dere andre som av en eller annen grunn har tilknytning til Ytre Grytøy. Kanskje kan nettstedet også vekke nysjerrigheten hos andre Grytværinger og hos eventuelle "tilfeldig forbipasserende".

Nettstedet yttergryta.no er i stor grad et idealistisk prosjekt. Derfor er det svært kjærkomment å få inn bidrag fra dere som er innom sidene av og til. Ikke nøl med å sende e-post hvis du har noe på hjertet!

Send tekst som e-post til: Har du problemer med å sende bilder, er det bare å ta kontakt og spørre.

Se forøvrig i gjesteboka for innkomne hilsener og kommentarer.

Stengt veg

Fylkesveg 15 mellom Dale og Alvestad er Norges mest stengte veg som følge av ras eller rasfare. Inntil den blir sikret, må vi klare oss med alternative skyssruter når vegen er stengt. Vegvesenet har egne vegmeldinger.

Komme på besøk?

Under menyen veiviser finner du kart , ruteopplysninger, oversikt over bedrifter, lag og foreninger, mm.

Flytte hit?

Har du en drøm om å flytte ut fra trengselen? Ytre Grytøy har en fantastisk natur og et trygt og godt oppvekstmiljø for barna. Ta kontakt med Marte Østmoe som er leder for Tilflyttingsutvalget, dersom du ønsker nærmere informasjon om muligheter for bolig etc.

Dagens bilde

Med ujamne mellomrom legger vi inn dagsferske bilder fra Ytre Grytøy. Disse ligger samlet i et eget billedgalleri. Du har sikkert allerede sett dem til høyre på siden her. Klikker du på overskriften Dagens bilde, kommer du til "billedarkivet".

Nettsidene tilhører Ytre Grytøy Velforening.
Pål Mikkelsen er webredaktør. Send gjerne kommentarer til

Jula som var

Jula 2004 har gått over i historien. For framtiden vil den nok mest bli husket for tsunamien som oppsto i det indiske hav 2. juledag og forårsaket så enorme ødeleggelser og så store tap av menneskeliv at man knapt kjenner til tilsvarende, hvis vi ser bort fra krigsødeleggelser.

På Ytre Grytøy har jula forløpt rolig. Været har riktignok vært av det kraftige og ustabile slaget, men skadevær har det ikke vært. I Lian ble det satt førjulsrekord i vegstenging og antall ras. Til nå har vegen vært stengt i 30 dager, hvis vi tar med absolutt alle dagene med stengning.

Det er nok rimelig å frykte at det blir adskillig mer enn det før vinteren har passert. Fylkestinget har forresten gjort positive vedtak angående finansiering til vegformål. Det vil kunne framskynde sikringen av Lian (mer om dette kommer i en annen sak).

Undertegnede har ikke vært tilstede på alle arrangement som har vært i jula, men jeg fikk da tatt noen bilder der jeg var. De kommer her:


Vaggasvarre ankommer Alvestad i sørlig storm en av de mange dagene med stengt vei før jul. Anløpet denne kvelden måtte avbrytes ca. 1 meter fra kaia på grunn av kraftig vind og høy sjø.


Nissen fikk ganske raskt lille Ola Bror på fanget da han, ikke uventet, dukket opp på juleavslutningen til skolen.


Under julebordet ble det trukket premier blant de som har skrevet seg inn i GIULs 4 trimbøker, - et Bergans 3-liters hoftebelte for hver bok.


Julaften på Grøta kl. 11.20. Sett nordover fra Leite.


Lille Amanda på 5 og et halvt var egentlig blid hele nyttårsaften, og hun likte godt å se på de store rakettene. Men denne fotograferingen: Stå i ro, se hit, smil, snart ferdig, litt til.... Det kan hun styre seg for.


Gang rundt juletreet under skolens juleavslutning i Bringevollstua før jul.


Når sulten gnager og pinnekjøtt og ribbe fettdryppende ligger der og frister, er det ikke "fotografering" som ligger fremst i pannelappen. Derfor kan jeg kun presentere bilder av de kalde restene fra GIULs julebord. Maten var levert av Grøtavær Brygge, tilberedt av Laila. Selv om ikke bildet av restene på noen måte kan vise det, kan jeg forsikre om at den smakte helt fenomenalt. Beste ribba som ble servert denne jula...

Dagen etter julebordet ble Lian stengt igjen. Roy Wang ble stående i Dale etter at ras hadde gått bak ham. Frank Tore ble spurt om å holde veiene på Alvestad og Grøta åpne. Det gjorde han, selv uten snøfreser, og det gikk bra helt til Roy kom tilbake med ferga om kvelden. Da kjørte Frank Tore i grøftanedenfor ungdomshuset. Det gikk bra, heldigvis. Roy kom og trakk ham opp.


Nyttårsafen møttes 4-5 familier på ungdomshuset. Noen hadde med kalkun, andre lammesteik, oksesteik, saltkjøtt, potetsalat, waldorfsalat, sauser, fløtegratinertepotetermedhvitløk, kransekake, ostekake, småkaker, akevitt, vin, øl, brus og godteri og sikkert mer som ikke jeg så. Vi delte og åt og koste oss veldig, både unger og voksne. Overskuddet på ca. 700 kr ble sendt til innsamlingen til de flodbølgerammede i Sør-Asia.

Undertegnede klarte ikke å få tatt bilder av raketter og slikt, men i mørket på bildet ovenfor står altså noen av ungene utenfor ungdomshuset og venter på raktettoppskytning. Etter ett minutts stillhet ved midnatt føk rakettene til værs. Etterpå gikk ungene hjem mens de voksne fortsatte, blant annet med århundrets heftigste juletregang.


Tekst og foto: Pål Mikkelsen
(04.01.2005)